2011. április 29., péntek

Királyi esküvő

Teljesen természetes reakció, hogy a magamfajta ember, amikor a nyolcadik tévécsatornán is az angol herceg esküvőjét látja, átkapcsol egy sci-fi csatornára.

De, jobban belegondolva, mégsem kéne.

Mert igaz, hogy az egész egy legapróbb részletekig megkomponált, kiszámított, politikai show-business része. De éppen ez a jó benne, és ezt hajlamosak vagyunk szem elől téveszteni.

Hiszen a történet arról szól, hogy egy gyönyörű, régmúltú monarchia hercege feleségül vesz egy polgárlányt, szem könny nélkül nem marad, és milyen jó ez.

Cinizmus nélkül mondom.

Nagy-Britannia királyság.

Hogy a mindenkori lumpenprolik és liberálisok is értsék: Anglia, a világ egyik nagyhatalma: királyság.

Mondom: Királyság. Nem köztársaság.

És ilyenkor senki nem visít a világon, hogy lábbal tiporják a köztársaság eszményét, hogy reakció és királyság, hogy korona... és a melegeket sem említi a canterbury érsek.

Na, ezért jó ez az esküvő, ezért szeretem.

Mellesleg –illetve nem mellesleg: - az angol festőművészet egyik legnagyobb festéményében, az „Arthur király elszenderülése” címűben, ott az alkóv alatt a magyar(!!!) Szent Korona.

Igen, ugyanaz, amelyik a Magyar Alkotmányban. Amely ellen azok lázadnak, visítanak, akik fél karjukat odaadnák, ha a kamerák kereszttüzében kezet csókolhatnának Vilmos hercegnek.

Mert csak ilyen az emberi természet, hogy a parvenü az, aki. Olyan, aki. Azért parvenü.

Hát örüljünk, amíg még az öreg Európában királyi esküvőt láthatunk, bármennyire is művi az egész. De még van. És lesz. Mert ez a természet rendje. Ahol versenylovakat és agarakat tenyésztenek, ott botorság lenne az emberi minőség tenyésztése ellen beszélni.

Ha én egyszer megérhetném egy magyar királyi herceg esküvőjét egy csíkszenthomoródi leányzóval... lényegesen kevesebb bajom lenne a világgal.

2 megjegyzés:

Csibi Barna írta...

Még megérheted. ;)

boros1124 írta...

Igazából engem fárasztott, hogy még a csapból is ez folyt. Már hetekkel előtte csak erről volt szó, mindenki esküvőlázban égett. Viszont ami az egészben talán a legröhejesebb volt az az, hogy a híradóban még arról is beszámoltak, hogy ki milyen esküvői dísztárgyat vett meg vagy éppen esküvőt. Ha ezt meghallottam már kapcsoltam arrébb a könyvet, leraktam az újságot vagy kikapcsoltam a rádiót. Mondjuk az esküvő valóban nívós és szép volt véleményem szerint, csak ez a túlzásba vitt marketing zavart engem. A minap jártam például egy könyvesboltban és döbbentem álltam a polc előtt, mikor megláttam, hogy könyv is született a témáról. Eszméletlen. Nem csalás, nem ámítás meg lehet nézni: http://www.konyv-konyvek.hu/william_and_kate_jobson_robert