2012. május 30., szerda

Noctremonstrum sublectum. (Transzilvállatok 10.0)

Ne tudd meg, mi az.
Magyarul: böbös. Székelyül: banka. Csángóul: bankus.


Egyike a legrejtőzködőbb transzilván székely rémeknek, ugyanakkor a legfélelmetesebbeknek is.


Rejtőzködő életmódja miatt keveset tudunk róla, de azt igen, hogy a legtöbb székelymagyar gyerek esténként benéz az ágy alá, nincs-e ott a bankus. Az már csak rosszindulatú rágalom, hogy esténként a bankus is benéz az ágya alá, nincs-e ott Chuck Norris.

Egyiket sem jó emlegetni, ez tény, mert óvatlan ember megidézheti őket. De mi, akik nem atlanti övezetben élünk, még csak-csak lesajnáljuk csáknorriszt, a bankus viszont komoly dolog, azzal nem viccelünk, mert egyszer csak kinyúl éjszaka az ágy alól, és megfogja jéghideg praclijával a csóré lábunkat.

A bankus az éjszakai állatok családjába tartozik, a rémületesek rendjébe és a ravasz görények alosztályába (- ez utóbbi alól csak a görények a kivétel, azok mégiscsak rendes állatok, akik csak tyúkokat és madarakat, valamint kisemlősöket gyilkolásznak, székelyre nem vetemednek).

Különleges tulajdonsága, hogy virtuális térben láthatatlan, pedig ott van igazán elemében. Ébren nem látsz bankust, böböst, bankát: gyermekek álmaiban azért nagyon ott van, egyfajta konkurrenciája a felnőtt korban jelentkező horror-hősöknek, amilyenek Freddy Krüger vagy bizonyos baloldali politikusok errefelé.

De példának okáért a ’zinternet is csak annyit tud, hogy a bankus autókereskedő, a banka az egy madár, vagy legrosszabb esetben pénzintézet. Ez utóbbi, igaz, rémisztőbb, akkor már inkább a banka, mint egy szlovák bank.

A böbös név már jelen van, mint ijesztgető rém a népmesékben, ilyenkor a bankus nevetve röhög, majd ad ő nekük népmesét, csak egyszer feküdjön belé egy néprajzos egy jéghideg dunyha alá a tisztaszobába a rakott ágyba, majd jól kinyúl ő az ágy alól...

Ha nem volna ennyire titokzatos rém, többet tudnánk róla. De mivel az, inkább nem is feszegetem a kérdést, aki többet akar tudni róla, kívánom, társalogjon magával a bankussal.

Én úgy ötéves koromban leszoktam erről. Többé nem volt bátorságom.

u.i.: mivel a Bankusról nincs hiteles ábrázolás, kénytelen voltam valami hasonlót választani. Én kérek elnézést, ha túl ijesztő... :-)

Nincsenek megjegyzések: