2012. május 4., péntek

Canis carrus postcursor. (Transzilvállatok 8.0)

(ssp. siculus)

Ne tudd meg, mi az.

Magyarán: székely szekérutánfutó.

Felületes ránézésre erősen közeli rokona a canis domesticusnak – de ez nem így van. Amíg a rendes kutyának házőrző, nyájőrző, vagy vadászfunkciói vannak: a székely szekérutánfutónak ehhez semmi köze.

Valahol a római gladiátorokhoz, vagy a spártai hoplitákhoz lehetne hasonlítani őket, akik ismét meglepő módon hasonlítottak az emberekhez, mégsem voltak azok: egyszerűen csak felesleges életű, acélos izomzatú lények, akik fölöslegesen élték le az életüket, már ha az annak volt nevezhető.

A székely szekérutánfutó élete 99,99%-ban láncra verve él, akár a hajdani magyar főurak, és ráadásul futnia kell egy szekér után, maximum kétméteres láncon, amiről a balfasz greenpeaces azt gondolja, ez mozgásigényét szolgálja. De a gazdája tudja, ez mindössze annyira jó, hogy jelzi a rangot a kocsma előtt, amikor megáll meginni azt a másfél deci köményest, s ha éppen beleköt valaki, - ami igen valószínű -, akkor még mindig el lehet engedni a kutyát, önvédelmi célokból.

Amelyik annyira hülye, hogy ilyenkor is képes megvédeni a gazdáját, holott ehhez a léthez képest a tisztes elaltatás maga az Elysium.

A székely szekérutánfutó látszólag egy teljesen fölösleges állat, teljes léte tragédia, és ha létezik lélekvándorlás, akkor minimum Pol-Pot, Sztálin, vagy gyurcsányferenc volt előző életében.

Pedig nem. Mert ha ő kihalna, kihalna a szekeres vagánykodás, kihalna a kocsma előtti féldecizés, kihalna a paraszti életforma, ezzel kihalna az ezáltal eltartott városi életforma, ezzel kihalna a mai nyugati civilizáció, és ezzel kihalna minden, ami van a világon.

Hát csak ennyire fölösleges ez az állat, amit ha látunk, lehetőleg szeretettel rúgjunk oldalba, amiért majd a gazdája jól fejbeüt, vagy adjunk neki egy soha-nálunk-nem-lévő csirkecombot, amiért ugyanúgy fejbe ütne a gazda. Hagyjuk békén, úgy, ahogy van. Olyan ő, mint Szent-Bertalan éjszakája, vagy Trianon, vagy a holokauszt, vagy amikor elviszi a nemkívánatos gyermeket a rézfaszú bagoly. Értelme van: akkor is, ha nem tudjuk miért.

Ő azért rohan a szekér után: mert a lánc másként nem engedi.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

http://cziprianlorand.blogspot.com/search?updated-max=2011-02-08T09:30:00%2B02:00&max-results=7