2012. május 30., szerda

Ranae hamoensis (non gonorrheica). Transzilvállatok 9.0

Magyarul: kankós béka. Ne tudd meg, mi az.

Hogy a székelyeknél semmi nem az, aminek látszik, annak egyik legjobb példája a kankós béka.

A kankós béka kutakban lakozik, kizárólag lakóházak kútjaiban, ahol még nem vezetéken jön a víz, s legfőbb foglalkozása, hogy az óvatlan gyermekeket, különösen, ha azok gyimesi csángó cseperedmények, lerántja a kútba.

Nyilván, a kankójával teszi ezt, amit nálunk műveletlenebb népek kampónak neveznek, de mi tudjuk, az bizony kankó, és amit máshol kankónak ismernek, az olyasfajta rút betegség, ami ugyan szinte velejárója az életnek, de mégescsak csemerség vóna erről beszélni.

A kankós béka nem kankós tehát, illetve úgy igen, hogy ennek semmi köze a nemi élethez, illetve mégis igen, mert ha egyszer elkap a kankójával, akkor meg vagy b.szva.

Bonyolult ez, de hát itt, a székely faunában semmi sem egyszerű. Nincs az a Linné, vagy Darwin, vagy akárki, aki egyszer el tudná magyarázni, mi köze lehet a rézf@szú bagolynak a kankós békához: pedig van. És ez nem evolúció, hanem népi bölcselet kérdése: de ha van valaki, aki ért a bölcsködéshez, azok mi vagyunk.

Aki ezt nem hiszi, nézzen belé éjfél körül, teliholdkor egy gyimesi kútba, na osztán utána vitatkozzon a kankós békával, hogy létezik-e vagy sem.

Addig pedig minden jó gyermek kerülje el a kutakat, s lehetőleg csak magyarul írjuk ki mindenhová, hogy: vigyázat, kankós béka!, mert hát a kankós békának is megvan a maga szerepe a törzsfejlődésben. Zsákmány neki is kell, és az egészséges szelekció az élet része, erre fele különösen.

Ha a franciák, akik külön mesélhetnének a maguk kankójáról, amit sikerrel terjesztettek a világban, megeszik a békát, akkor a legkevesebb, hogy errefele a kankós béka egye meg a latin népeket. És nem föltétlenül a franciákra gondoltunk itt, amilyen ravasz, elvetemült székelyek vagyunk.

Szóval, kútba nem beléhajolni.

Amúgy is, közismert: borban az igazság, sörben a barátság, vízben a kankós béka.

Nincsenek megjegyzések: