2010. február 15., hétfő

Ámok

Szabálytalan időközönként szinte divat Amerikában az iskolákban - és nemcsak ott - ámokot futni. Rettenetes dolog, hirtelenjében nem is lehet tudni, mi borzalmasabb, az emberi veszettség következményei, vagy az azt kiváltó embertelen világ.

Magyarország nyilván felzárkózott ehhez is, most egy Ábel (nomen est omen: az elidegenedett ember a nagyvárosi rengetegben...) nevű gyereket tartóztattak le, aki állítólag 22 embert akart kinyírni egy bevásárlóközpontban, 22 sikertelen éve bosszújaként. Ha ez így igaz, ez már a veszettség biztos jele. Huszonkét évesen érzékeny az ember ugyan, de nem ennyire. Világfajdalma is van, - nekem is volt - de nem ennyire.
Más kérdés, hogy a most 22 rendbéli emberölési kísérlettel vádolt szegény srácot mennyire lehet így, előzetesen büntetni egy kollégája feljelentése miatt. Óhatatlanul a Minority Report című film jut eszembe, ahol az apokaliptikus jövőben előre látják, és előre büntetik a bűnözést, még mielőtt elkövették volna. Hátborzongató jövőkép, és csak semmi fikció: lám, Ábelen máris beteljesedett.

De nem kell ezért kilenc miliméteressel rohangálni az iskolában vagy bevásárlóközpontban. Léteznek rettenetesebb bűnök is. Példának okáért New York állam Hawerstroke nevű városában múlt hét péntekén egy Jason Laguna nevű szimpatikus, jólnevelt középiskolás srác sodorta veszélybe a környezetét. A hivatalos ténymegállapítás szerint ez az eltévelyedett gyerek "fegyelemsértést követett el, cselekedetei veszélybe sodorták saját és társai erkölcsi és egészségügyi közérzetét".

A srácot azonmód felfüggesztették, igaz, ugyan, egyelőre nem egy villanyoszlopra, csupán egy napra az iskolából. Ami tekintettel iszonyatos bűnére, alighanem enyhe ítélet. Hiszen nem kevesebbet tett, mint rózsafüzért viselt a nyakában.

Igen, jól hallották. Amerikában, ma, New York államban katolikusként rózsafüzért viselni, ami véletlenül kivillant a poló alól: büntetendő cselekmény, erkölcstelen, és betegségeket okozhat. Meg még kitudjamit. Az sem kizárt, ha feszületet is találnak rátetoválva, egyenesen Guantanamóba viszik a srácot.

Hát ez az társadalom, ami önmagában annyira veszett, hogy tragikusan érthetővé teszi az egyén ámokfutását. Megérett már a pusztulásra.

Nincsenek megjegyzések: