2008. szeptember 4., csütörtök

Berepülés

...Pedig a fenébe, mennyit vártuk ezeket... Aztán most, hogy megérkeztek, úgy jártunk velük, mint gyerekkorunkban a kicsi piros biciklivel: amikor kellett, sosem kaptuk meg. Aztán amikor megkaptuk, már nem kellett.

Pár napja Csíkszereda, bővebben a Székelyföld légterében csudálatos vadászgépeket lehet látni és - ó, sajnos! - hallani, gyönyörű, amerikai vadászgépeket, F16-os Falcon típusúakat, ha valakit éppen az érdekelne, miféle herkentyű pottyanthatja majd alkalomadtán fejére a rakétacsomagot.

Erről jut eszembe, hogy annak idején állítólag, amikor a remeteiek meglátták az első helikoptert, elindultak hogy megkeressék a fészkét. De az is lehet, kápolnásfalusiak voltak, ki tudja. És az is eszembe jut, amikor még az átkosban olyan szépen elpalántált egy román pilóta egy MIG21-est a Gyimesekben az erdőben, hogy csupán a farkából látszott ki egy méter. És az is eszembe jut, amikor Temesvár mellett egy kapáló atyafira zuhant rá egy gyakorlatozó román vadászgép, ami kétségkívűl minden repülőszerencsétlenségek legstupidabbika.

A világ legjobb jóindulatával sem állíthatni, hogy mi, székelyek repülős nemzet lennénk. Még egy-két sárkányrepülőre reacsipeszkedik a vakmerőbbje, de többségünk igencsak gyanakodva nézi ezeket a repülőket, s magam is azon a véleményen vagyok, hogy valami ördöngösség kell legyen a dologban, nem létezik, hogy ez repülni tudjon, hiszen fémből van.

Viccet félretéve, van annak valami diszkrét bája, amikor a még mindig, bár egyre kevésbé gyanakvó román hatalom folyamatos berepülésekkel próbálja jobb belátásra téríteni a renitenskedő székelyeket. Régebben még csak pünkösdi búcsúkkor, népgyűlésekkor repkedtek ezek a fránya vasmadarak, most már akkor is, ha tőlünk sokezer kilométerre hirtelen összebalhéznak a grúzok a maguk kisebbségével, és emiatt a világ jelentős része idegesnek érzi magát.
Lám, annyira fontosak vagyunk, hogy már az oszétekről is mi jutunk a NATO eszébe.
Merthogy a hivatalos variáns az F16-osok repkedésére: hogy aszongya, Aranyosgyéresen NATO hadgyakorlat van, és punktum.

Az jó kérdés lenne, miért nem valahol a Bărăgánon, vagy a tenger felett riogatják a túzokokat vagy a halakat, s miért éppen az én macskámra hozzák rá a frászt a Csíkszereda feletti mélyrepüléssel.
Egyéb hasznuk ugyanis nem nagyon van. A székely légelhárítás sem különbözik annyira az egyszeri albánétól; mégpedig annyiból áll, hogy: a kurva anyjukat.

Bár szerintem mi ezt is ékesebben tudjuk mondani.

5 megjegyzés:

akárki írta...

ó, ennél hatásosabban nem lehet hárítani a leget. legföllebb, ha még ékesebben. de akkor mi lesz a kapáló parasztokkal.

Névtelen írta...

Az egész dolognak van egy pozitivuma is..lessz ,,macskaszem;;
a Regátba igyekvö Csángó szekereken
..ugyanis azt a Román gépet amelyiket pilotája elültetett Ugra patak fejébe--ugy találták meg, hogy a sorompónál álló szekereket
szekírozó rendör megkérdezte a paraszt bácsit, hogy honnan van az a különös STOPPLÀMPÀJA?Az öreg becsületesen elmesélte,hogy hol is találta -az erdöbe ott az észkos oldalon.Amiután az öreg elvitte öket az Èszkos oldalba -rátaláltak a csodagépre közel két hetes keresés után.Azóta nem riogatják Csángliába a tyúkokat a vasmadarak,s tudja minden ottani ember hogy ezeket nehéz követni mert ha a földön nem tudjak merre vannak hat honnan tudnak a levegöbe.Az tény és való hogy amióta ez a gép landólt a Csángóknál van Ugra-patakán egy két gereblye aminek a foga nem törik ki könnyen takarás közbe,nem is nehéz fémböl van s valahogy a rozsda sem eszi.Hadd röpködjenek talán itt-ott vaegy még leesik s ha kaszanyélnek nem is lesz jó,majd fölhasználjuk valami egyébre.Fönt úgysem maradt még egy sem s itt lent hasznátvenni is majd kitaláljuk:-)

György Attila írta...

Kösz a bejegyzést, "névtelen", remekül mulattam rajta :-) Igen, magam is emlékszem, akkoriban még az alumínium fésűk is gyanúsan elszaporodtak volt a gyimesiek farzsebében... :-)

Sini írta...

Hi "Lukumo",
Like you, I didn´t understand a word from your blog, though I´m finn, and our languages should be related, heh :)
but pictures told me something :)

Yes, my nick is from Waltari´s book, Turms. Sometimes it feel´s like I´m Lukumo too, cause: I see things and world so differently than most of the people and because spitiruality lives strongly in me...

What is your blog about?
Mine is about bleeding things from my heart, love-mess and so on.

Nice to meet you mr Attila. I´m Sini.

akárki írta...

Mine is about bleeding things from my heart too. Are you ready to read it?
Olen kaunis. Olen neuvokas. Olen karhu.
minä olen
viga