2009. szeptember 29., kedd

13.


Kezdetnek egy kedvesnek nem nevezhető vicc:

Kislány odasétál az ünnepelt sztárhoz:
- Szeretkezünk?

- Hány éves vagy?

- 13.

- Isten is őrizzen...

- Miért? Babonás vagy?

Hát, van aki nem hisz a babonákban. Roman Polansky sem hitt. Egy önfeledt bulin nem volt babonás, elvitt egy 13 éves kislányt, leitatta, némileg szívtak is valami akkor is büntetendő anyagot, aztán "szexuálisan közösült" vele, mondhatnám, megdugta, de én nem mondok ilyet... (Bocsánat, elismerte maga a rendező is.)

Aztán elmúlt 32 év, és néhány finom film, különös érzékenységgel a holokausztra, közben véletlenül sem ment a sokat szidott Amerikai Egyesült Államokba a derék Ryszard Liebling, végül is a maga liberális felfogása szerint is börtön várt volna rá.

Az idő telt. Sok idő. 32 év. És mit ad Isten, elmegy ez a derék, nagy pedofil művész (tényleg az: pedofil és művész) Svájcba, ahol horribile dictu letartóztatják.

És lett ebből nagy irgum-burgum, Franciaország (és Sárközy), Lengyelország (és holokausztipar), és diplomáciai ügy valamiből, ami egyszerű amúgy.

Megerőszakoltak egy kislányt? Meg. Beismerte az elkövető? Be.

Akkor viszont zárják be, kasztrálják (apropó Lengyelország!!!), négyeljék fel, kit érdekel a Zongorista?! Azt majd megnézzük, ezután is, aki akarja.

Közben zajlik a hollómosdatás, hogy dehát 32 éve, dehát nagy művész, dehát "rendőri túlkapás", dehát...

Egy fenét.

Ott zárják be, ahol van. Annyira, amennyi maradt a nyomorult életéből. Semmi emelkedett dolgot nem tudok ilyenkor mondani, de kislányokat azért mégsem erőszakolunk meg. És a bűnhődés hozzátartozik a bűnhöz, ugye, Polansky?

Ha ezt a zseniális művészt most szabadon engedik, akkor ezzel pofon ütnek mindent, ami emberi, ami a civilizációnkhoz tartozik. Amit nem szabad, azt nem szabad. Amit nem lehet, nem lehet. Ami nem morális, az nem morális. Ha mégis igen, akkor egyvalami bizonyosodik be: van aki egyenlőbb, van, akinek mindent szabad a fene nagy érzékenysége miatt.

Lássuk mi lesz.

Megmondom: szabadon fogják engedni.

Ideje van egy másik világnak. Közhely: de tényleg.

Hány Polansky van a világon? Egy.
Hány 13 éves kislány? Sok.

1 megjegyzés:

Klematisz írta...

Egyetértek. Nem értem miért ez a nagy hűhó körülötte, ha egy "akárki" lett volna, akkor senkit sem érintene most érzékenyen, hogy 30 év után...és már amúgy is elévült ügy... s hát a kislány is ilyen volt, meg olyan volt...
Nem érdekel mekkora nagy rendező Polanski, nem érdekel a mindenféle érzékenysége, lelkülete stb., 13 éves kislányokat békénhagyni!
Ez nem jelenti azt, hogy a filmiparban nem alkotott remeket, de ez most ebben az ügyben mellékes.