2009. június 15., hétfő

Sajtcédula (Kis román gasztronómia)

Nemrégiben került kezembe egy igen eredeti sajtcédula. A noszolyi sajtnak, azazhogy immár politikailag (in)korrekten: "brânza Năsal"-nak reklámanyaga, afféle termékleírás, marketing-bla-bla.
Minden további bevezető nélkül álljon itt maga a szöveg, nem vagyok rest lefordítani románból:

"A noszolyi sajt története akkortól kezdődik, amikor a Cege vidéke még egy hatalmas és gazdag gróf uralma alatt állott. Egy napon, néhány bátrabb paraszt megszegte a gróf parancsát, és elvettek annak sajtjából, hadd tehessenek valamit gyermekik asztalára a puliszka mellé. Hogy el ne kapják őket, a sajtót elrejtették egy közeli barlangba. Megrettenve saját tettüktől, és tartva a gróf haragjától, nem siettek elővenni a sajtot a barlangból. A napok és a hetek teltek, amíg végül egyikük bátorságot gyűjtött, és bement a barlangba, hadd lássa, mi történt az elrejtett sajttal. Nem kis meglepetéssel észlelte, hogy bár romlottnak hitték már, a sajtot jó állapotban találta. A sajt színe vörössesárgára változott, de a szag ellenére is igen jó íze volt. Végül a gróf csak tudomást szerzett a parasztok csínjéről, és megbüntette a törvényszegőket. Aztán ő maga is a barlangban kezdte tartani a sajtot. Emígy született meg a "noszolyi sajt", amellyel a gróf vendégeit traktálta, büszkén annak összehasonlíthatatlan ízére. 1948-ban a barlangot államosították. (...-itt némi rövid gyártástechnológiai bla-bla, és végül:) Cegén egyszerűen csak a barlangban kell tartani a sajtot!"

Tömör gyönyör. Ha valaki eddig nem jöttvolna rá, a Cege-vidéke éppen a Wass-család birtoka volt, kis szeretetteljes gonoszsággal azt is mondhatnánk, a noszolyi sajt tulajdonképpen a Wass-életmű része.

Minden sértő szándék nélkül viszont, csak azt állapítom meg, hogy azért sok mindent elárul a belső tájakról, amikor egy nép gasztronómiai csodájának receptje röviden úgy hangzik: "Lopj egy sajtot. Dugd el. Aztán minden jó lesz".

3 megjegyzés:

Csab.Isz írta...

Létezik egyáltlán valami (értékes), amit nem loptak "ezek", a csupa szemes és zsebes patrihócok ?!

Csab.Isz

sat. írta...

s hogy esetleg ne hánytorgassák föl nekik a csínyik, meg köll szabadulni a tanúktul s áldozatoktul. s ha ez egyelőre nem megy, akko' le köll járatni, el köll lehetetlenítni üket.
Dicsőség a mennybéli Atyaistennek s a földön békesség a jóakaratú embörnek!
kedves a rendszer, csak sokadik hiába próbálkozásra engedi elküldni

Névtelen írta...

A sajtcéduláról az jut az eszembe hogy ugyanez lett a sorsa a,,Tiroli szürkemarháknak,, is.Még szerencse hogy európa közepébe létezik egy nép akinek elég gazdag a hagyománytarisznyája ahhoz hogy eleget lehessen kilopni s így minden nemzet saját profilját alakithatja formálhatja annélkül hogy érdembeli megeröltetést kellene tennie.Létre kellene hozni egy hivatalt amely csak azzal foglalkozna hogy a lopott árukat,neveket,termékeket stb.visszapereli illetve megprobálja sajátként levédeni patentosítani.Megvagyok gyözödve nem is lenne rossz üzlet s talán valami hasznos is származhatna belöle,ha nem egyéb bár tudnánk egyes s más dolgainkat követni,a feledéstöl megmenteni.