2012. november 14., szerda

Mulier mulier seclericus (Transzilvállatok 20.0)

Copyright: Para Pista



Ne tudd meg... illetve de, ezt kivételesen jó megtudni, mi az.

Magyarul: székely fehérnép

Minden bizonnyal a legelterjedtebb és legismertebb mindennemű őshonos állatok között. Vannak olyan elméletek is, miszerint hiba az állatvilágba sorolni őket, de az emberek közé mégsem lehet, mert a székelyeknél az ember csakis férfit jelenthet.

A mulier mulier seclericus minden kétséget kizáróan az emlősök rendjébe tartozik, ez többnyire látványosan megállapítható felületes szemrevételnél is. Ez a tény nagyban fokozza a szeklermulier megjelenésének előnyeit, sőt hadviselési, ragadozási és párválasztási esélyeit is lényegesen növeli.

Ragadozó lévén, természetes zsákmányállatai a székely férfiak, de igen gyakran ejt el angolai egyetemistákat, kanadai milliomosokat, és jobboldali politikusokat is. Kedves zsákmánya, amelyet hosszas, rendszerint élete végéig tartó fogságban tart, nem más mint a marito contendus seklericus, azaz székely mintaférj – ennek ritkasága miatt azonban többnyire csak sima homo sapiens sapiens seclericusokat fogyaszt.

Az elejtett zsákmányt (továbbiakban: férj) igen körültekintően választja ki, s az átlagos mulier pontosan tudja, hogy egy aranynyakláncos diszkóherceg és a traktorista közül sokkal egészségesebb, és távlatilag jövedelmezőbb az utóbbit ejteni el. Kifejezetten domesztikus állat, nagy hangsúlyt fektet a szaporodásra, amely művelethez nem ritkán a férj mellett a postást, a szomszédot, vagy a komát is felhasználja.

Terület- és zsákmányféltő faj lévén, erősen kerülendő más mulierekkel való összehasonlítása, ebben az esetben hegyes karmai, továbbá sodrófa és konyhai eszközök felhasználásával fölöttébb veszélyes támadásokra képes. Amennyiben jól érzi magát, és elégedett – a férj elejtése után többnyire jól érzi magát és elégedett – gyorsan a szaporulat kezdi foglalkoztatni, és ha rajta múlik, három és sok közötti utódot hoz világra, amelyeket semmi perc alatt megkereszteltet, fölnevel, útjára enged, közben bármikor visszakézből megfőzi a paradicsomlevest vagy a töltött káposztát, s vaskézzel igazgatja a családi költségvetést. 

Átlagéletkora mintegy tíz-tizenöt évvel haladja meg a székely férfiakét.

Idősebb korára a mulier seclericus főként humán térfigyelő rendszerként, illetve kommunikációs csatornaként műkődik, ezeket más mulierekkel vállvetve a ház előtti kispad felhasználásával végzi.

A székely fauna nélkülözhetetlen tagja, egyszersmind flóraként is szerepel, ezért gyakran szólíttatja magát rószaszálnak, gyöngyvirágnak, és hasonlóknak: bár ez természetesen nem téveszt meg senkit.

(Bosszúállásra való hajlandósága miatt a székely állatok jegyzékének ezen fejezetét kifejezetten tilos tudtára hozni, illetve ha mégis, a szerző létét övezze kideríthetetlen titok.)

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

"György Attila Harminchárom című regényének első része ma a Kossuth Rádióban"

Klassz.

György Attila írta...

Most nagyon komolyan, ezt én is szeretném meghallgatni. Mikor a búbánatban sugározták?

Névtelen írta...

Hétfőtől naponta 13:05.