2012. június 26., kedd

Gulo Gulo Transsylvanicus (Transzilvállatok 12.0)


Ne tudd meg, mi az.

Magyarul torkosborz. Kárpát-medencei, de különösképpen Székelyföldön elterjedt rokona a rozsomák nevű állatnak, amelyet művelt sznobok és filmeken nevelkedett polihisztorok wolwerine néven is ismernek.

Ezzel azonban a hasonlatosság véget is ér, ugyanis, amíg a rozsomák egy olyan kifejezetten rosszindulatú és vérszomjas ragadozó, amilyennek az északatlantiak vezérkarában lenne a helye, addig a székely torkosborz mindent csinál, csak éppen nem ragadozik.

Legfőképpen szív, és ebben okleveles szívómester, olyannyira, hogy referenciává vált e téren.

Némely tudósok véleménye szerint a torkosborz szívásra való predesztináltsága összefügg a kisebbségi léttel, e vélekedést alátámasztja azon tény is, hogy a torkosborz a szívás műveletét nem önként és dalolva végzi, hanem rendszerint külső körülmények kényszerítik erre.

E külső körülmények legtöbbször: a többségi nemzet, az adóhivatal, a hatóságok, esetleg a férj vagy feleség, amelyek előszeretettel és rendszeresen szívatják a gulo gulo transsylvanicust.

A fajtaleírás szerint a torkosborz a menyétfélék családjába tartozik, amennyiben ez így igaz, úgy a világ jelentős része az anyósfélék családját képezi, amely módszeres szívatásban részesíti a menyétféléket.

A párzási időszak egész éves, de mint a név is mutatja, a párok az együttlét alatt is csak szívnak, s gyakorlatilag teljességgel megmagyarázhatatlan, miként maradtak fenn jelen szaporodási technika mellett. Egyedüli lehetséges magyarázat, miszerint a megtermékenyítés szájon keresztül történik. Székelyföldön ennél furcsább dolgokat is láttunk már, szóval az elmélet mindenképpen megfontolásra érdemes.

A szaporodás után a fogyásról is szót kell ejteni, a torkosborz viszonylag veszélyeztetett állat, száma minden egyes népszámláláskor csökken (ilyenkor az érdekvédelmi torkosborzok szívnak nagyokat), kihalástól azonban nem kell félteni: mint neve is mutatja, szívós állat, a szó minden értelmében.

Ráadásul torkosborzok kinevezéssel, vagy egyszerűen véletlenszerűen is születnek, latens formájában az itteni emberek többsége élete jelentős részében megtapasztalja a torkosborzi életformát. Amiben ugyan semmi jó nincs, de legalább a többiek röhögnek rajta. Már ez is megérte.

Summa summárum, a torkosborz alapvetően mulatságos, sajnálattal vegyes szeretetre méltó állat.

Kivéve, ha a tükörben látjuk.

Nincsenek megjegyzések: