2012. március 4., vasárnap

Carnis maialis effusus. (Transzilvállatok. 7.0.)


N
e tudd meg, mi az.

Ha mégis, az egyik legelterjedtebb állatfajta Regio Siculorumon belül, magyar népneve: r
észeges disznyó.

Felületes antropológusok, nyelvészek és tudósok - akiken rengeteget nevetünk errefele – a részeges disznyót pejoratív névként értékelik, és nyilván, átsiklanak felette.


Pedig.

A részeges disznyó közeli rokonságban áll a Felis bibaculussal, azaz szeszmacskával. Óriási külömbség, hogy míg a szeszmacska bizonyos stílussal bíró ragadozó alkoholfogyasztó, a részeges disznyó teljesen demokratikus állat: mindent megiszik.

Székely körökben kedvelik a részeges disznyót, minden szikulusznak van legalább három ilyen barátja, s ha ara gondolunk, hogy elvetemült, nyugati népek a disznót szitokszóként ismerik, ismét rájövünk, mi Ázsiából jöttünk, nálunk a disznó szent.

Mi úgy szeretjük a disznót, mint az új-guineai pápuák a misszionáriust, ölelgetjük, etetjük, megbecsüljük, amíg hízásra nem érik: aztán megesszük, és ódákat mondunk a véreshurka és oldalas fölött.

A részeges disznyó többnyire normális ember, aki a napi tíz óra munka után egy órán belül mattrészegre issza magát a helyi becsületsüllyesztőben, hazafele menet bekopog a szomszédhoz, ott is iszik valamit, majd hazamegy, röfög valamit a családnak, és lefekszik, és horkol.

Vannak vélemények, miszerint részeges disznyó tulajdonképpen nem is létezik, ez csak a feleségek elmeszüleménye. Érdekes elmélet, e sorok írója rengeteg részeges disznyót látott életében, de még mindig nem meri azt mondani: ez nem a feleségek hallucinációja.

A részeges disznyóról két dolgot feltétlenül tudni kell, akár létezik, akár nem:

1. Akkor iszik, ha muszáj, márpedig az élet azt diktálja, hogy mit tehetnél: muszáj.

2. nem emlékszünk már rá.

Óriási rejtély, hogy a carnis effesus seclericus, a székely részeges disznyó körülbelül hatvanéves élettartama folyamán családot alapít, házat épít, napi két műszakban dolgozik, és aztán mégis elviszi a májcirózis. És mindenki úgy emlékezik rá, mint jó emberre, csak amikor kiöntik a temetésén az első pohár pálinkát a földre, mondják a közeli rokonok: részeges disznyó volt.

Állítólag a homo sapiens sapiens rokona: a távoli jövőben.


(Para István illusztrációja)

Nincsenek megjegyzések: