2010. október 1., péntek

Skandináv haza

Svédországi rokonaimnak és barátaimnak

Nem tudom, hányan tudják, hogy Báthory Istvánnak skandináv testőrsége volt… Akkoriban még így műkődött a korabeli NATO.

És hogy Árpád apánk második felesége varég (viking) hercegnő volt…

És hogy St. Gallent nem csak mi magyarok fosztogattuk előszeretettel, de a vikingek is, és egy alkalommal hosszasan és jót ittak együtt őseink ott, ahogyan azt a frank krónikás megörökítette…

És hogy Vinland felfedezője, Veres Erik mellett egy Türker nevű hazánkfia, Veres Erik nevelőapja csinált először bort, innen kapta varég nevét Grönland…

És hogy Árpádházi királyaink csak olyankor házasodtak másfelé, ha éppen nem volt egy kéznél fekvő északi, dán, svéd, vagy hasonló hercegnő…

Régóta otthon vagyunk Svédországban, Dániában, Norvégiában. Őseik az Eddák szerint is Attilával harcolták fel magukat mai lakóhelyükig. Aztán feledésbe merült ez is… azazhogy dehogy merült feledésbe.

Vannak helyek most is Svédországban, ahol otthonabban voltam, mint Csíkszeredában.

Ilyen volt például a Göteborgi autóbuszállomás, ahonnan Ljungby-be utaztam, csak hogy egészen prózai dolgokról essen szó. Kedves emberek voltak ott, a közelben kolbászt vettem, megettem, és a székely angolságomat is megértve vettek szárnyaik alá, amíg le nem tettek Ljungbyben.

Ljungby, ahol a fél családom él. Nagybátyám, unokatestvéreim, olyan csángó-székely génbank, ami a svédekkel keveredve időtálló nemzetséget eredményez.

És Göteborg, ahol Attilával félóra ismeretség után sikerült úgy összeveszni, ahogy csak magunkfajta tud a hazától kétezer kilométerre, s amelyből mégis barátság maradt. Tünde, a hajdani osztálytárs, aki úgy bukkant fel Göteborgban, mintha a gyimesközéploki utcán találkoztunk volna…

Malmö. Jobban fújt a szél, és hidegebb volt, mint Csíkban februárban. Szerencsére ott volt Rex barátom, aki melegítette a lelkem.

És Stockholm, ahol nem jártam, mert lusta voltam elmenni odáig. Uppsala, a régi királyok fészke, ahol megint rokonaim élnek.

És a csend, a nyugalom, az ismeretlenként, „turistaként” megélt csend, a gondosan nyírott élősövények, a függöny nélküli házak, az előzékeny közlekedés… Hogy van egy másik, nem annyira idegbetegen délamerikai vagy keleteurópai világ, mint amit megszoktunk itthon.

Ami néha hiányzik. Hiányzik az Északi-tenger. Hiányzanak a kerek szemek az erős arcokon. Hiányzik a skandináv nyugalom. A hosszú esték. Hogy nincs pálinka a kocsmában. Hiányzik a rokonság. A történelmi, és a valóságos.

A barátok.

Svédország. Mert nekünk, székelyeknek, aki örökbe fogad, van annyira haza, mint amelyik elrabolt.

8 megjegyzés:

Tünde írta...

Te is hiányzol nekünk Attila! szinte elsírtam magam az utolsó sorodat olvasva. Decsak szinte, mert azért sírni székely leány létemre nem szoktam.

György Attila írta...

Üdv Nektek, Tünde! :-) És azóta is: köszönöm a vendéglátást... remélem hamarosan találkozunk újra!

Obergruppensexführer írta...

szájíz mentesen:
"kevesen tudják, hogy Árpád-házi Szent Imre hercegünknek egy "Vadkan" nevű (becenevű?) varég testőr volt a gyilkosa, persze "vadászbaleset"..... :(

Obergruppensexführer írta...

Tetszik az új fejléc. Már közérthetőbb, kevésbé félreérthetőbb a mondanivalója, mint az előzőnek. Bár kétségtelen, hogy polkorrektebb is.

György Attila írta...

Kedves Ober,

"kevesen tudják, hogy Árpád-házi Szent Imre hercegünknek egy "Vadkan" nevű (becenevű?) varég testőr volt a gyilkosa, persze "vadászbaleset".....

azért a hülyeségeket hagyjuk már. Szép dolog a történelmi fantázia, de ez azért már az imbecilitás határesete.

Obergruppensexführer írta...

Ejnye bejnye kedves Attila,
azért belőlem többet is kinézhettél volna...:D:D:D

Hagy ne nevezzem már meg melyik csonkaországi patinás egyetem történelem tanszékén hallottam, melyik tanszékvezető történészprofesszor szályából :(

Amúgy tetszik az írás, de ha már a varégoknál tartunk, eszembe jutott tanulmányaimból ez, és gondoltam megosztom, persze szájíz mentesen"--->szigorúan!!!

Persze nem mondom, hogy a gyilkos saját passzióból cselekedett.

azért utánanézhettél volna a dolgoknak, mielőtt imbecilisnek nevezel... :(

György Attila írta...

Rendben, Ferenc, bocsánat, megkövetlek. Amúgy nem Téged neveztelek imbecilisnek, hanem ezeket a teóriákat, igaz, mi igaz, félreérthetően mondtam.
Az ominózus vadkanoknak a magyar történelemben többnyire valóban tőrük volt, nem agyaruk... de azért ez a varég testőrös-gyilkos variáns kicsit meredek, még akkor is, ha valóban jó esély van arra, hogy Szt. Imrét meggyilkolták.

Obergruppensexführer írta...

Én elfogadom, sőt, meglehet, hogy nincs is igazam.
A számlát úgyis Szegfű László fizeti... :)
Ha már így szóba jött, utánanézek ennek még részletesen.

Üdvözlettel:
Ferenc