2010. június 10., csütörtök

Állást foglalnak :-)

Őszintén mondom, amikor pár nappal ezelőtt arról olvastam, hogy Szegedi Csanád, Jobbik EP-képviselő irodát nyit Marosvásárhelyen, a hír el sem érte az ingerküszöbömet.

Ha elérte volna - de mondom, hogy nem! - akkor is csak azért, hogy miért nem Székelyudvarhelyen, vagy Csíkszeredában, merthogy a jobb sorsra érdemes Marosvásárhely magyarnak megmaradt, sajnos már kisebbik része is kollaboráns feudum.

Nyilvánvaló, hogy Szegedi Csanád irodanyitása egyfajta előremenekülés, miután az anyaországban lassan kifogta a Jobbik vitorlájából a Fidesz a szelet. Ezzel nincs is semmi baj. Azzal pláne nincs baj, hogy a Jobbik EP-irodát nyit Marosvásárhelyen, nyithat Nürnbergben vagy Oslóban, vagy Dublinban is: európai parlamenter irodája, nem?!

Ilyenkor lóg ki a lóláb, és bármennyire is szeretném végre agyalágyult gyerekekként szívemre ölelni az erdélyi "liberálisokat", nem, és nem lehet. Mert ezek a szegény, szerencsétlen, nem is tudom, kit-mit féltő emberek, akik ráadásul rútul át vannak verve, hiszen hangadóik és "példaképeik" már rég átálltak az új magyar kormány - és igen, a Fidesz! - szekértolóinak friss, éhes táborába - még mindig zsigerileg gyűlölnek mindent, ami "magyar".

Stocholm-szindróma, persze, ismerjük. Meg hát jó részük nem is magyar, ez is tény.

De ez azért vicces. Ha egy belga, francia, szlovák, osztrák képviselő nyitna irodát Marosvásárhelyen, állítom, az aláírók sorban állnának a fogadási svédasztalok előtt, majd hosszan értekeznének egymás között az egységes Európa szépségéről. De ha egy magyar párt - jelen esetben éppen a Jobbik nyit irodát -, nos, Szodomea és Gonorrhea következik.

Mit tehet a frusztrált senkiházi, ilyenkor, állást foglal, és ha már fizetett állás nincsen, aláírást gyűjt, ezt megszokta, ez semmibe nem kerül, ez legalább megjelenik, fontosnak érzi magát. És gyűjti, és gyűjti az aláírást, mindig, mindenkor, most éppen a marosvásárhelyi Jobbik-iroda ellen.

Az közben eszébe se jut, hogy éppen ezzel ad súlyt az irodának és a Jobbik-képviseletnek, de hát ez már az ő lelki szegénysége.

Ha egyszer valaki veszi a fáradtságot, nézze már végig az elmúlt években zajlott erdélyi "liberális"-aláírásgyűjtéseket. Hol éppen Wass Albert ellen, hol a Fidesz ellen, hol szerénységem ellen, hol a vélhetően jobboldalról fújó passzátszél ellen. Az aláírókat szinte fénymásolni lehetne: ugyanaz a két-háromszáz (és ez egy jó arány azért!) ember, plusz-mínusz néhány tucat alkalmi preferencia.

Azért ezek az aláírási listák jók. Ezek legalább őszinte lelkiszegények. Le lehet menteni ezeket a listákot, el lehet nézegetni őket, ki lehet elemezni. Ki, mit, miért, kivel, mikor, miért, miért nem.

Tanulságos.

Errefele sosem lehet tudni, ki az ember barátja. De hogy ki nem, arról lassan, nekünk, erdélyi magyaroknak, politikai pártállástól függetlenül: van egy listánk.

18 megjegyzés:

Bársonyfüles írta...

Én már két napja felhúztam magam ezen az ügyön. :) Tudom,tudom,könnyű nekem innen, csonka Magyarországról "magyarkodni"...
Nekem az a meglátásom,hogy a hazaiak, sokszor inkább megalkuvásból,félelemből nem tesznek semmit,legalábbis hajtják le a fejüket.Valahol érthető.Mert ha románnak dolgozik egy magyar,nem fog árpádsávos zászlóval rohangálni a főtéren,nyilvánvaló okok miatt.De vannak olyanok,akik aszerint gondolkodnak,hogy nekik jó így,nem foglalkoznak semmivel,a román szomszéddal sincs gondja,sőt együtt "miccseznek a somin" május elsején.Akkor minek tépje a száját. Az utóbbi díszpéldányról az a véleményem,hogy kicsit sincs tisztában a történelemmel és elfelejtette amikor az oláhok horáztak a főtéren és Bolyait akarták kinyírni!(A nagyon ostobája!)
Aztán ott van az,aki magyarként románnal kötött házasságot és az nyilván nem fog a gyereke anyjával/apjával vitatkozni,de ha már eljutott eddig,hogy románnal állt össze,akkor nincs is rá ingerenciája,mert nem fontos neki a magyarsága.Az ilyen fúzióból született gyerek ritkán vallja magát majd magyarnak.

Azért én a kelemenattilákat meg fiserivánokat áttelepíteném Havasalföldre.
Az lista meg felér egy nemzetárulással.Régen ezt keményen büntették.

Dosmano írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Dosmano írta...

Fel kellene jegyezni ezeket a neveket... ha ennyire nem fontos a magyarságuk, akkor ők majd ne apjanak állampolgárságot, amikor visszatér Erdély. Mehetnek Havasalföldre vagy Modvába hivatalnoknak vagy fizetett megmondóembernek.

Jó írás, bár azzal nem értek egyet, hogy az irodanyitás előremenekülés lenne. Szerintem ez tudatos nemzetpolitika. Már jóval a választások előtt volt róla szó, amikor még senki nem tudta, hogy mi lesz az eredmény.

Névtelen írta...

Az Attila jegyzete miatt én is végignéztem az aláírók listáját, és nem kellett csalódnom. Ott van például az a magyartanár is, aki - amikor éppen nem aláír - nemzeti érzelmű tanítványait zaklatja. Legutóbb néhány nappal ezelőtt volt neki egy komoly, toleranciával átitatott kirohanása egyik diákja ellen, aki tanára kitartó agymosási kísérletei ellenére sem imádja esterhazyt - nem és nem! -, ráadásul nemzeti alapú közösségszervező munkájának sem hajlandó véget vetni. Tökéletesen megértem a szóban forgó liberális magyartanár frusztráltságát, amelyet valamelyest old egy-egy esemény, amelynek kapcsán valami 'magyar' ellen lehet tiltakozni és aláírni. Hát hogy a fenében maradhat valaki toleráns és nyitott, ha nem hajlandó mindenki ugyanazokért a dolgokért rajongani és ugyanúgy gondolkodni, mint ő???

Névtelen írta...

kdves Attila,
szerinted KAF pl. senkiházi?!

Patrubány Csilla írta...

Fogadunk, hogy az aláírók fele a te írásodból értesült a listáról? :-)))

György Attila írta...

Kedves Névtelen,

természetesen nem, ahogyan sokan az aláírók közül remek szakemberek a maguk területén, még néhány barátomat is felfedeztem a listán.

Annál szomorúbb és megvetendőbb, hogy ilyen társaságba keveredve, ilyen ügyeket nyomatékosítanak nevükkel - pontosabban saját nevüket rántják le ezekkel az akciókkal.

Hogy is van? aki magyarnak alkalmatlan...

Névtelen írta...

kedves Attila! Csak azért kérdeztem, mert szövegedben általánosítva, egy kaptafát húzol az összes aláíróra. Ezt csak így, egyenként tudod kimagyarázni. Ha egyáltalán ki akarod magyarázni, nem hiszem.
Különben értékelem benned, hogy bizonyos dolgokat jól látsz (pl. a pünkösdi turistáskodás kifejezésed kimondottan tetszik), és azt gondolom, hogy egyenes ember vagy. És ez már csak azért is szomorú, mert bizonyos dolgokban (lásd. a blog fejlécén azt a képet, ami nagyon sokmindent elárul Rólad) egészen hajmeresztő nézeteid vannak. Na, ez például teljesen riasztóvá és visszataszítóvá tud tenni.

Vágási Erika írta...

Végül is egy kaptafára írtak alá, nem?

Névtelen írta...

Bocs, hogy kéretlenül beleszólok, másik Névtelen,de te éppen azt a magatartást példázod, amelyről Attila írt. Vegyük például ezt a képet, amelyik számodra hajmeresztő, nem tudom, miért, csak sejtem, hogy leragadtál egy részleténél, amitől a hideg is kiráz és egyből csőlátásod támad. Képtelen vagy az egészet látni, pedig szerintem nagyon mély és tartalmas a kép, már rég meg szerettem volna kérdezni Attilától, honnan vette. Számomra ez a kép arról szól, hogy milyen is valójában Jézus, de gondolom, ez egy olyan kérdés, ami téged soha nem foglalkoztatott. Furcsa, hogy míg a magát szabadelvűként meghatározó társaság a világnak minden torzságát a keblére öleli (Minden virág virágozzék!), addig bizonyos szavak hallatán (pl. "nemzet"), vagy bizonyos jelképek láttán (turulmadár) fújnak, prüszkölnek, vagy éppen fölszállnak, mint a jegyzet illusztracióául szolgáló macska. Azt meg végképp nem értem, hogy miért szomorú az, hogy Attila egyenes ember. Ha nem az lenne, akkor most kellemes anyagi biztonságban lubickoló "írófejedelem" volna, azoknak a befutott, befuttatott írófejedelmeknek a cimborája, akik zárt körben osztogatják maguknak és egymásnak a babérokat. Na, ott aztán tényleg nem finnyáskodnak őszinteség és jellem tekintetében. Jellemző, hogy az Attila egyenessége is csak akkor rokonszenves számodra, amikor az általatok olyannyira lesajnált nemzeti szinezetű események bizonyos vonatkozásait kritizálja, egyébként pedig riasztó és visszataszító. Csak az egyenes emberek képesek meglátni és szóvá tenni a saját táborukban tapasztalt hibákat és visszásságokat, talán ezért hiányzik csaknem teljesen az önkritika odaát.

Névtelen írta...

turulmadár vagy pl. horogkereszt...

Névtelen írta...

"Számomra ez a kép arról szól, hogy milyen is valójában Jézus" - ez kicsit vicces - minimum. És gyalázkodó. Folytassuk?

Névtelen írta...

Persze, nyugodtan folytathatjuk. Éppen az az érdekes bennetek, hogy a turulmadártól is pontosan úgy bevadultok, mint a horogkereszttől, teljesen függetlenül attól, hogy mi milyen kontextusban jelenik meg. Hogy a hozzászólásomból kiragadott, semmiféle értékítéletet nem tartalmazó rövidke részt te gyalázkodónak minősíted, az azt mutatja, hogy csőlátásodból kifolyólag képtelen vagy felfogni akár legegyszerűbb mondatok értelmét is. De azért elárulom: a kép számomra azt mondja el Jézusról, hogy ő egy olyan ember, akiből a gőg és az önzés oly mértékben hiányzik, hogy a bosszúvágynak az írmagja sem tud megtapadni a lelkében. Ha csak a megválthatóság legparányibb jelét is észreveszi bennünk, akkor arra is képes, hogy gazságunk kellékeit ő maga cipelve segítsen megtalálni az utat. Neki például soha nem jutna eszébe gaztetteink listájával a kezében őrködni a mennyország kapujában, és megtagadni az állampolgárságot bárkitől is, aki oda be szeretne jutni.

György Attila írta...

Na, csak hogy nyugtassam a kedélyeket... A fejléc-fotó egy amerikai képzőművész munkája, és éppenséggel arról szól az él olvasatomban, hogy minden eszme, magatartás, habitus között van - illetve kellene legyen - átjárhatás.

Az igazi értelemben vett liberalizmus - most fogózzon meg mindenki - nem áll messze tőlem. Éppen ezért használom mindig idézőjelben a mai politikai értelemben vett "liberalizmust", aminek semmi köze a toleranciához, párbeszédhez, sokkal inkább néhány megmondóember intézményesített véleménydiktatúrája. Amint a mellékelt állásfoglalás is példázza.

Nyilvánvaló, az én véleményem is lehet sokak számára idegesítő, néha riasztó is. De én legalább sosem állítottam, hogy másnak nem lehet joga másfajta véleményhez. Hogy nem értek vele egyet, és hangot adok ennek, az teljesen természetes.
Nem ellenségben, hanem ellenfélben gondolkodom, és rettenetesen értékelném, ha végre közéletünkben is ez történne.

György Attila írta...

Na még egy kis utánlövés.
Vettem a fáradtságot, és elolvastam az eddigi 980 aláírót (kicsit jóval több, mint amennyit megelőgeztem, akkor is, ha fantázianevekkel teljes a lista, de az arány így sem rossz), nos, hat olyan nevet találtam, akiken tényleg meglepődtem, és akik, ha valóban aláírták is, ettől még számomra ugyanolyan kedvesek maradnak.
Bár azért tényleg nem kellett volna ilyen orbitális marhasággal kompromittálni magukat, bármilyen megfelelési kényszer is nehezedik rájuk.
Ez a hat ember, hogy ne csak általánosságban beszéljek:

Bán Kata, szerkesztő, Székelyudvarhely-Budapest
Szakács István Péter, író, tanár, irodalomtörténész, Székelyudvarhely
Markus - Barbarossa Janos, Becs / Kolozsvar
Koszta István, közíró, Csíkszereda
Gergely Zsuzsa, újságíró, Kolozsvár
Székely Blanka, televíziós szerkesztő, Kolozsvár

Nos, az ők esetükben erősen csodálkozva, de elfogadom, hogy így gondolják. Bár tényleg rettenetesen csudálkozom, na de hát ez van.

Mindenki más esetében a listán, fenntartom lehető legrosszabb véleményemet, ami emberi és nemzeti (ha van olyan) tartását illeti.

Dosmano írta...

:) Kettős mérce?

Papp Gy. Attila írta...

Kedves Attila, felsoroltál hat embert a listáról (Szegedi listája), akiket kivételnek tartól, a többi ezret pedig nem tudom minek, mert nem értettem...
Én is aláírtam, elsősorban azért, hogy ilyen szegedi-félék ne nyissanak semmilyen irodát Székelyföldön.
Tudod miért? Mert a szememben a jobbik egyenlő a nagy-románia párttal. Felőlem vallhatja magyarnak magát a jobbik, a bunkóság akkor is bunkóság, ha román, ha magyar, ha székely, ha csángó mondja ki.
Megkerestem ezt a szegedit, még tavaly, hogy lehetőleg ne gerinctelenezze le Tőkés Lászlót, Böjte Csabát ne nevezzék cigányfajvédőnek, erre mi volt ennek az analfabétának a válasza hozzám? Hogy azért írom a papot papp-nak mert már magyarul sem tudok!
Ilyet veszel védelmedbe?
Ezért írtam alá, nem azért mert liberális vagyok! Mert az analfabéta, populista, demagóg hülye akkor is az, ha az énfajtám!

György Attila írta...

Kedves Attila,

megértelek én, sokan vagyunk sokfélék. Annyit pontosítanék, hogy távolról sem vettem én védelmembe Szegedi Csanádot, én a jelenségre reflektáltam, és változatlan úgy gondolom, aláírásgyűjtéssel tiltakozni egy bármilyen EP-képviselő bárhol nyitandó irodája ellen botorság. Az aláírók túlnyomó többsége pedig tényleg hivatásos tiltakozó mindennemű nemzeti jelenség ellen. Néhány kivétellel - persze.