2009. augusztus 5., szerda

A cigány, meg a csatorna

Aligha kell mondanom, eddig sem volt túl jó véleményem roma polgártársainkról. Nem véletlen az udvarias megfogalmazás ez esetben: most éppen nálam a vihar előtti csend van, amikor az ember összeszorított fogakkal mosolyog.

Tegnapelőtt néhány cigány Gyímesközéplokon belépett az udvarra Édesapámékhoz. Az első hiba: hogy jó apám beengedte őket. Aztán felajánlották: megjavítanák a roskadozó csatornát (székelyesen csatorna, egyébként az esőlevezető bádogeresz), 300 lejért, (azaz 20 000 ft.)
Méltányos, pontosabban reális ár.

A második hiba volt, amitől régóta intek minden hozzám közel- és távolállót: kóbor cigánnyal ne dolgoztass. Merthogy, "cigánynak cigánybecsülete" mondja a régi székely mondás (-nem én mondom-).

Apám ebbe a hibába is beleesett. Belement a kóbor cigányok foglalkoztatásába, holott egy rendes magyar embernek is odaadhatta volna a munkát.

A cigányok el is végezték úgy nagyjából a munkát, aztán közölték hetvenéves Apámmal meg Anyámmal, hogy az egész munka mégiscsak 2800 lejre (bő 190 000 Ft.-ra) rúg, és ha ezt azonmód ki nem fizetik, lészen ott felnégyelés, torokelvágás és hasonló cigány kulturális finomságok. Nyomatékul természetesen ott termett egy népes pereputty, akik inox "evőeszközökkel", főként kések villogtatásával adtak nyomatékot követelésüknek.

A harmadik hiba: Apám nem hívott fel engem azon nyomban, hanem megriadva - végül is két, éppen egyedül lévő öreg ember - kifizették megtakarított pénzükből a cigányok követelését.

Ha most valaki azt hiszi, hogy ez bármilyen számlával, átvételi elismervénnyel járt, azt azonnal cigánynak nyilvánítom.
Magyarán: kirabolták hetvenéves szüleimet Gyímesközéplokon, ebben a hagyományőrző, általam is nagyrabecsült, viszonylag rendtartó székely-csángó faluban.

És mindenki kussol, se szomszéd, se rendőr (amúgy a rendőrség a harmadik ház tőlünk!!!), se egy halvány segélykérés, - ez a negyedik hiba szüleimtől. De emberileg érthető.

Az egész történetben reménysugár, hogy sikerült megtudnom derék roma polgártársaink autórendszámát: egy HR-06-BYZ rendszámú metalizált Opellel furikáztak szegények.

Innentől majd beazonosítom őket.
Akad még rendőr, aki segít ebben a beazonosításban. Akadnak emberek, akik velem jönnek, felkeresni ezeket a szegény, elnyomott kisebbségieket.

És ha megtaláltuk őket, el lesznek nyomva, és kisebbségben lesznek, erre most becsületszavamot adom. Nem fogom időmet panaszokkal és perekkel vesztegetni. Majd beszélgetek velük az ők nyelvükön, bármi is legyen ennek törvényes következménye.

Jogvédők, cigánybabusgatók, én most szóltam. Nagyon vigyázzatok ezekre a véglényekre.

Merthogy a csatorna és a cigány ebben az esetben nemcsak az "elvégzett munka" után fognak összetartozni.

4 megjegyzés:

Do-Mi írta...

Lélekben besegitek !
Most megyek egy olyan faluba ahol már annyira "fasiszták" az emberek, hogy amint megjelennek a határban a "kissebbségiek" egyből vasvillát ragadnak...
...de azért már rég kioktathatta volna mindenki öreg szüleit,hogy a kakastollasok már leléptek...

egy almási írta...

Sajnos, hasonló esetet kellett megélnem Homoródalmáson is, ahol 80 éves nagyapámhoz jártak és járnak be cigányok. A rendőrök csak tettenérés közben tudják letartóztatni, így egyelőre mossák kezeiket.
Nagyapám hibája, akárcsak Attila édesapjáé: hogy beengedte őket egyszer. Azóta bejárnak, elvitték rendre minden megtakarított pénzét, élelmet lopnak, s mindent, ami eladható... Kibeszélik a lelkét, s második hiba, hogy megtörténhet, nagyapám még pálinkával is kínálta őket.
A helyzet súlyos. Almáson több egyedülálló idős nő vagy férfi él, akikhez rendszeresen bejárnak a cigánynék, segítséget ajánlanak a háztartásban (és sajnos, magukat is felajánlják az egyedülálló férfiaknak!), s onnantól már csak a hiányzó pénzzel, értéktárgyakkal szembesülnek a hozzátartozók, így én is. Kioktatni lehet, én is próbálom nagyapámat figyelmeztetni úgy, hogy ne is legyen sértő vagy vádló, de a magány nagy úr s a pálinka eszet veszejt...

Unknown írta...

Ha nem szereted az erőszakot, ne gyere be kopogtatás/csengetés nélkül!
/kutyás ház kerítésén a felirat/

Persze az más, ha jószándékkal beengedik a későbbi tettest.

Ardarik írta...

Hat kedves Attila
Apám krumpliföldjét meg minden évben kirabolják. Apámmal már szórakozok is, mert lassan "mazochistának" is nevezhetném.

A helyzet a következő: Apám feljelentette a rendőrségre, a rendőr meg kijelentette hogy nincs mit tegyen. Erre Apám, idegesen, meg azt jelentette ki, hogy ukránokat hoz és földdel teszi egyenlővé a mórék házát. A rendőr meg azt, hogy akkor 25 év börtönt kap.

A rohadt életben...ha valamelyik fasszopó liberális nem értette meg a leirtakat, akkor vásároljon egy pityóka földet (nem: én ingyen és bérmentve adok neki egyet, éppen azt amit kirabolnak), ültesse be és majd figyelem azt az érzést, mikor kirabolják szisztematikusan. Hogyan is reagál a liberális geci? Megossza a többit is a roma polgártársakkal?

És közben azt is meg kell emlitenem, hogy az azelőtti télen Anyám két tábla szalonnát ajándékozott e roma közösségnek. Igazán hálásak voltak.

Hölgyeim és Uraim: fasiztázzanak le vagy pedig próbálják ki az életet..élesben..nem parlamanti irodájukból, a titkárnőjük tangája alól