2009. május 18., hétfő

Megjelent

"Abban a régmúltban, amelynek lakója vagyok, az isteneket ajándékosztónak hívták. És így hívták az uralkodókat is – noha az uralkodók egyáltalán nem számítottak. Hiszen mindenki nemes volt, a szó eredeti értelmében, egy nemből származtak, a nemtelen embert száműzték, vagy megölték (egyremegy), és a maga során bárkiből uralkodó lehetett, ahogyan bármi más is, amihez csak úri kedve tartotta.

És valóban, az emberi létezés: különösen a hajós- és harcosnépek létezése, (de hiszen a kettő egyremegy) alapfeltétele az ajándékozás. A világ egyesek szerint akkor romlott meg, amikor az ajándék helyét a kereskedelem foglalta el. Jómagam hajlamos vagyok igazat adni ennek a hitnek. Jó szót ajándékozni a legkönnyebb és legnagyobb segitség. Pénzt, javakat ajándékozni nehezebb, de jót tesz az emberi léleknek. Olyasvalamit ajándékozni, ami szivünknek kedves, a legeslegnehezebb, és a legnagyobb elégtételt adja – az ajándékozónak. Mert minden ajándék kölcsönös, és egyáltalán nem biztos, annak kell hálásnak lennie, aki kap.

És akkor még egyáltalán nem beszéltem az érzelmekről, a szerelemről, a büszkeségről, a hűségről… ezek mind ajándékozhatók. Ezekről azonban, éppen ajándék-jellegüknél fogva nem beszélhetünk. Végső soron ez a könyv is ajándék az olvasónak. És nekem is. Minek beszélni róla?

Ama otthonos világban, napkelettől napnyugatig, az emberek ajándékokat adtak egymásnak. Ajándék kísérte a születést, a családalapítást, és ajándékokkal szállt sírba minden ember. Ajándékokkal volt teljes a hétköznapi élet, a köszöntés, az elválás, még a háborúskodás is. Csaták előtt az uralkodók megajándékozták egymást, és végső soron minden harcos a legnagyobb ajándékot: életét vitte a csatatérre. Ezért hívták őket ajándékosztóknak. Őket és az isteneket. Persze, az istenek sem sokat számítottak. Mindössze a sors ajándékai voltak a halandók számára."



Na, hát ez a legújabb.

Kapható a Méry Ratio Kiadónál, illetve a szokásos könyvesboltokban... Aki a személyes találkozáshoz is ragaszkodik, legközelebb június 2-án, Budapesten, az Ünnepi Könyvhéten dedikálom.

Későbbiekben Csíkszereda, Kolozsvár, Paks, Udvarhely, Gyergyó, és még jónéhány kikötő.

16 megjegyzés:

Patrubány Csilla írta...

Kolozsvár mikor?

Hunfalvy Délibáb:* írta...

Örvendek a megjelenésének + tiszta szívből gratulálok!
(bízom benne, hogy mi, itt a végeken is kézbe vehetjük majd valamikor)

Tavaszivirágzás írta...

Olyannyira találó a borítója a könyvnek. A beltartalmi értékek pedig már előre kecsegtetőek.
Gratulálok az új sikerhez!

Do-Mi írta...

Aki megirta a Harminchármat s a Harcosok könyvét az csak jót irhat!
Nagyon örvendek én is...

György Attila írta...

Köszönöm a megelőlegezett bizalmat mindenkinek. A könyvbemutatók időpontjait majd előre jelzem a blogomon (is), városonként, remélem, mindenkivel alkalmam nyílik személyesen is találkozni.

Do-Mi írta...

Ez az igazi !!!
Heuréka !!!

Csokornyakkendő kötelezö ?
Ritkán ünnepelek ...

Klematisz írta...

Gratulálok a könyv megjelenéséhez! Brassói kikötő nem lesz?

György Attila írta...

Még az sem kizárt, kedves Klematisz :-) Meglátjuk, egyelőre még annyira friss, hogy semmi nincs leszögezve.

Névtelen írta...

Hamút szórva a fejemre és eléggé röstelkedve vallom itt be, hogy a három H-ból sajnos még nem olvastam egyet sem. Ami ennyire késik, hátha mégsem múlik... Igyekezni fogok és pótólni az -- elsősorban magammal, de mostanában egyre több számomra is fontos -- alkotó emberrel, pl. György Attilával szembeni fakírságaimat. Mégis örülök az újabb megjelenésnek, mert ez is azt bizonyítja, hogy hajósunk ha ilyen eredményesen produkálva "vesztegel" ama kikötőben, valamit mindig összehoz, az erdélyiek és mindenki örömére, s attól ... "megy a hajó" ! Gratulálok !
I. Cs.

Do-Mi írta...

Na jó ! Akkor én kettőt már olvastam.(azok se rosszak!)
Most várom a harmadikat...
Aztán lehet,hogy elmegyek hajósnak...
annyira megtetszik...

György Attila írta...

Csaba... bepótolodik, székelyesen szólva :-) A három H-ról, a minap vettem észre én is, istenbizony nem volt szándékos hogy "HA"-val,kezdődnek... (HArminchárom, HArcosok Könyve, HAjós a kikötőben). Na ugye, Freud, akiben egyébként nem hiszek... :-D

Do-Mi írta...

Na ,megint "buta" voltam ! A három H-ról nekem Három hajós jutott eszembe : az Ős-szindbád a Krudy-szimbád és ez az Új-hajósakikötőben. Erre az előző kettőre Jegyeztem meg,hogy "azok se rosszak".
A HA.1-et és a HA.2-őt remekműnek tartom.TUDOM ÉN MIÉRT!Biztos nem vagyok egyedül.
Elnézést ha valaki félreértette a "vicces lekezelést"!
Pedig "azok se rosszak".Ugye,ugye !

Freud pedig elmagyarázná,hogy azért kezdődik mind a három H-val,mert Gy.A.,tudat alatt,nem szereti azokat a fránya franciákat
és szórakozni akar azzal,hogy azok
"Arminchaárom" és "Arcosok könyve" -nek olvasnák könyvei cimét .

György Attila írta...

Köszönöm Dom-Mi. Ez az asszociáció is megtisztelő volt egyébként!

Unknown írta...

Kedves Attila, csak gratulálni szeretnék a megjelent könyvedhez és elnézésed kérni.
Elnézést, amiért nem mentem el a könyvsátorhoz, hogy megvegyem a könyved, elnézést, mert nem ajándékoztalak meg az enyémmel.
Nagyon fájtam, túl sok volt nekem az emberek tömege, de tiszta szívvel kívánom, hogy irodalmi munkásságodba érd el azt a megbecsülést, amelyet megérdemelsz.

Üdvözlettel: Verzár Éva

György Attila írta...

Ugyan, kedves Éva, percig se bánkódj emiatt, lesz még alkalmunk bőven könyvet cserélni! :-)

Kívánok Számodra is sok sikert!

Attila

sze írta...

Hát erről lemaradtam sajnos, majd pótoljunk!
Era (Tudodki, akivel az imént csetteltél :)