2008. május 21., szerda

Túl(zott) erő

Ha támadásba lendülsz: lehetőleg teljes készültséggel és határozottsággal tedd. Megfelelő erő, elhatározás nélkül fölösleges és veszedelmes lenne.

Ugyanilyen fölösleges és veszedelmes lehet a túlzott erő is. Az ellenfelet nem megölni, elpusztítani kell, hanem harcképtelenné tenni: ez minden katonai doktrína alapszabálya.

Az érzelmi hadviselésé is. Ha valakit szeretsz, előbb-utóbb harcolni fogsz vele, és bizonyos lehetsz benne, nem úszod meg nagyon mély sebek nélkül.

Ezért mindig légy készenlétben. Arra is, hogy Téged támadnak meg. Az egyik legnehezebb dolog a világon félelem és gyűlölet nélkül harcolni, olyannal, akivel nem harcolni szeretnél. Ilyenkor legtöbbször felborul a természetes rend, és vagy indokolatlan nagy erővel, vagy indokolatlan irgalommal viszonyulunk a helyzethez.

Az önfeladás, a harc nélküli irgalom céltalan, és terméketlen.

A túlzott erő felvonultatása pedig ijesztő, akadályoz, és ugyanakkor nevetséges is. A túlerőben mindig benne van hordozójának félelme.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szerintem ezt a képet Gyímesen készitették Trianon `´evfordulójára amikor Suba megsugta a Román hatóságoknak hogy a Gyimesi Csángók Revizziót indítanak a Trianoni döntés ellen....:-)

György Attila írta...

Nem kizárt :-D