2008. március 26., szerda

Tiltakoznak...

"Ha egyszer nagy leszek, ijedt és „magyar értelmiségi”, minden bizonnyal aláírásokat fogok gyűjteni. Emlékművek, nemzeti szimbólumok, de legkiváltképpen magyar írók ellen. Szép foglalkozás ez, hasznos és hibátlan – majd’ azt írtam: kóser – dolog. Ilyenkor érzi csak igazán az ember saját fontosságát, a nyájmeleget, az összetartozást. Amikor közösen kell félni, félteni, és kiátkozni a minél távolabbi pusztába mindenkit, aki nem olyan, mint Mi.

Most éppen ismét az „antiszemita közbeszéd” ellen gyűjtött aláírást vagy száz darab, többé-kevésbé magyar értelmiségi: a történet nem is lenne új, láttunk mi már karón nem egyszer antiszemita veszélyt Magyarországon. A történet olyannyira nem új, hogy éppen ezért sem lehet mellette szó nélkül elmenni.

Most éppen Bayer Zsolt a soros antiszemita (lehet, emlékezetem csal, de úgy időnként mintha már lett volna az), aki köz- és szépíró létére merte venni magának a bátorságot, hogy arról írjon, ami mindenki számára nyilvánvaló: hogy Magyarországon, különösképpen Budapesten hagyománya van a megélhetési zsidóságnak, és a megélhetési antifasizmusnak. Hogy minden oknak okozata van, és antiszemitákról beszélve „ne csodálkozzunk a kokainistán/ gondolkozzunk el az okain is tán…”

Bayer barátunknak persze nem ez a legfőbb bűne. Írásának nyilvánvaló igazságtartalmát leginkább azok ismerik fel, akikről szól. Történetesen a száz aláíró nagy része. Bayer Zsolt legnagyobb bűne – már évek óta – hogy bár felismerte, nem hajlandó elismerni, belenyugodni, hogy Magyarországon csak az lehet „író”, közíró”, „értelmiségi”, akit e látszat-zsidók és látszat-értelmiségiek annak tekintenek. Horribile dictu: ezt ki is mondja. Közíró létére. Megbocsáthatatlan bűn ez."

Nincsenek megjegyzések: