2009. április 12., vasárnap

"Nemzeti" válogatott

Lengyelországban éppen hokivilágbajnokság zajlik. Ama bizonyos A osztályos bajnokság, amire, végre, mi magyarok, a sors különleges kegyelméből, és nem utolsósorban tehetségünknél fogva, kicsit lenézően mosolyoghatunk, lévén már a jól megérdemelt Szuperligában válogatottunk.

Románia, e derék utódállam éppen ezen a világbajnokságon küzd most a kiesés ellen, a poén azonban nem ez.
Szinte közhely, hogy a romániai hoki gyakorlatilag székely privilégium, ennél szebben és látványosabban azonban, mint most, ritkán szembesül ezzel az ember fia. Nézem a szombati, jégre lépő "román" válogatottat", és van bennem annyi kajánság, hogy azonnal bontottam puszta kárörömből egy üveg bort.
Íme a román válogatott névsora:

Kapusok: Molnár Szabolcs, Ruczuj Gellért és Csergő István.

Hátvédek: Kósa Endre, Nagy Csaba, Papp Szabolcs, Molnár Szabolcs II., Antal István, Sprencz István, Dávid Attila és Nicuşor Luşneac.

Csatárok: Tankó Attila, Cătălin Geru, Mihai Georgescu, Szőcs Szabolcs, Moldován Ervin, Zsók Levente, Molnár Zsolt, Becze Tihamér, Virág Csanád, Leonard Pascaru, Imecs Attila és Ciprian Ţapu.

Jól látják, öt darab szegény regáti sportember próbálja megadni a csapat román jellegét. Ennél színmagyarabb válogatott amúgy Magyarországon sincs. És hab a tortán, hogy ez a válogatott azért néz így ki, ahogy, mert... mert az egyik csíkszeredai hokicsapat (a HC) megtagadta játékosai részvételét a román válogatottban. Helyesen, amúgy.
Ha ne tagadta volna meg, most tíz tökös székely legénnyel még több lenne a "román" jégkorongválogatottban. :-D

Hát ilyenkor ismét elgondolkodik az ember, miért is nem kegyeskedett az a bizonyos anyaország megadni, akár népszavazás nélkül, az alanyi jogú állampolgárságot... Hány aranyérem, kupa, bajnoki cím, - és ugyanakkor szellemi termék, teljesítmény, alkotás - gyarapította volna a magyar büszkeséget... Nem, ehelyett kínai munkásokat és Fekete Pákókat honosítanak kegyelmes helytartó uraimék Pesten.

Lesz ez még másként is egyszer.

Addig meg adjuk az utódállamok válogatottjait és válogatott erényeit. Sajnos.

Nincsenek megjegyzések: