2009. augusztus 22., szombat

Sztrapacska, demokrácia

Hát, a bevezető ilyenkor fölösleges. Hogy a Magyar Köztársaság elnökét nem engedte területére lépni - illetve elfogadhatatlan körülmények és feltételek mellett lett volna lehetséges csak - a Szlovák Köztársaság nevű bábállam, ez már untig ismert mindenki számára.

Ahogyan az is: itt nem Sólyom Lászlót, hanem a magyar nemzetet, Magyarországot alázta meg ez a "sztrapacska-demokrácia". (copyright Sz. Z. L.) Nem először, és nem utoljára.

Nem, mindaddig, amíg ennyire erőtlen, szerencsétlen, nyomorult a magyar külpolitika és a nemzeti érdekképviselet. Mármint ha egyáltalán lenne...

Minden normális, magára valamit is adó ország ilyenkor 24 órán belül hazaküldi az ellenséges, minősíthetetlen magatartást mutató ország nagykövetét, és hazarendeli sajátját. Még mielőtt eldöntené a további válaszlépéseket. Nem, a magyar kormány nem: ő továbbra is nyel egy nagyot, és rettenthetetlen bátorsága jeléül azt mondja foga közül: irgum-burgum, továbbá tanácsot kér(!!!) a svéd(!!!) diplomáciától. Komolyan, kaffkai humor.

Saját véleményem szerint az egyedüli, aki remekül vette az akadályt, bármennyire is meglepő tőlem: maga Sólyom László. Kivételesen kényes, példátlan helyzet elé állították, ahol azonnal, gyorsan, helyben kellett dönteni, és véleményem szerint jól döntött.
Ugyan, én átsétáltam volna, abban reménykedve, hogy valaki megdob egy tojással, lelő egy parittyával, seggeberúg, és akkor kész az amúgy is rég esedékes politikai "casus belli". De Neki, mint közjogi méltóságnak, igazat adok abban, hogy nem vállalta, hogy átmenjen és beültessék egy tót rendőrautóba (ez történt volna), majd kitoloncolják. Inkább elment a senkiföldjéig, ami 300 méter a helyszíntől, és elmondta, amit el akart.

Adott helyzetben nem tudom, mi lehetett volna okosabb.

A tragédia amúgy a reakcióhiányban van. A nemzeti oldalon is. Igaz, a Jobbik azonnal megtette amit gyorsan lehetett, bármennyire is eredménytelen: a határátkelők félpályás lezárását, tiltakozást, tüntetést. Annyian voltak amennyien - de ne felejtsük el, Révkomáromban is mindössze harmincegynéhány agyalágyult szlováktestvériségi volt jelen, ami azért röhejes.

A FIDESZ viszont, méltán régi jó szokásához, némi vacillálás után összehívja a külügyi bizottságot, fasza, majd jól megbeszélik egymás között, hogy küldenek aztán talán egy zokonvevő e-mailt. Lényeg, hogy ez jól mutat majd az egymásközötti pártépítő portáljaikon.

És legvégül ismét előmászik valamelyik brüsszeli csatornajáratból régi ismerősünk Eörsi Mátyás - igen, ugyanaz, aki annó főállásban rohangált Pozsonyba és Bukarestbe feljelenteni a hajdani magyar státusztörvényt! - és azt mondja a maga emelkedett stílusában:

"A magyar demokratáknak kapcsolatot kell keresniük a szlovák demokratákkal annak érdekében, hogy a „mostani szlovákiai hisztériának és nacionalizmusnak elejét lehessen venni”, és azt is meg lehessen akadályozni, hogy Magyarországon hasonló szellemű válaszok szülessenek.

Még egyszer idézzük: "azt is meg lehessen akadályozni, hogy Magyarországon hasonló szellemű válaszok szülessenek".

Na ezért (is) állítottam nem olyan régen hogy az ilyen "liberálisok" senkiházi, hazaáruló gazemberek. Mert azok. Akár Lindner Béla annak idején...

Végezetül egy kollégám véleménye, aki a történtek után fejcsóválva csak annyit mondott: minden tisztességes hadsereg két nap alatt foglalná el ezt a tót országot.

Hát még egy tisztességtelen, teszem hozzá én, amikor szépeket álmodom. A sztrapacska maradjon, amúgy, a demokráciát majd hozzuk mi.

4 megjegyzés:

György Attila írta...

Köszönöm, barátom. A "demokrácia hozatala" szóvicc volt, arra céloztam, hogy az Egyesült Államok úzusa óta lassan köztudatba ment, hogy ha valahol katonai intervenció történik, az rögvest elfogadottá, sőt kívánatossá válik, amennyiben "demokráciát hoz". (Lásd Afganisztán, ugye :-D) De üsse kő, hasonló szóhasználattal: "pacifikáljuk" majd Szlovákiát... :-D

miles írta...

Hááát, én emlékszem régi szép napokra, amikor z alig egy éves Lovákia hadseregében a magyar agresszió megállitását gyakoroltuk. Jobbanmondva, gyakorolta tisztikar, ahol, mint a stába beosztott összekötő altiszt, csodálkozva láttam, hogy Magyarország a második napra eléri Nyitrát, ahol nekünk (? :-o ?) kllett volna megállitanunk...

Egy tsztességes hadsereg... Magyarországnak, egy 2007-es adat szerint hadrendben 36 tankja van. Nem, nem irtam el, harminchat!!!

Sólyomra visszatérve, én talán kissé gúnyosabban fogalmaztam volna ott a hidon, és nem a svédek uán rohangásztam volna, akik Venezuelának adnak el Bofors páncéltörő rakétákat, és "meglepődnek" meg felháborodnak, hogy a kommunistoid terroristák kezében kötnek azok ki...

Névtelen írta...

Sólyom megítélésében nem értek egyet, egyébként pedig igen, jó írás.
Sólyom az a fajta ember, aki nagyon szereti jogi "érvekkel" palástolni önmaga gyávaságát és ostobaságát. Lényegében nem érti, nem fogja fel, mi a frász történik körülötte, ezért teljesen váratlanul éri minden egyes pofon. Ezért fogalmaz meg életszerűtlen kívánalmakat (pl. a 2009-es újévi beszéd).

Aztán mit csinál a szlovák eset után? Sajnálkozik egy sort, próbálja igazolni magát jogi érvekkel és hárít. Ő "kiváló" köztársasági elnök lenne mondjuk Finnországban vagy Svájcban vagy bárhol másutt, ahol nem történik soha semmi.
Nem rossz ember ő, csak szakbarbár nulla realitásérzékkel. És persze ő is az utóbbi évek felelős nélküli elcseszett politikájának a levét issza.

Üdv:

Czelder

Do-Mi írta...

Irak se lenne rossz példa...
az USA zsoldosai által "exportált" demokráciára...
Ha egy ennyire intelligens PHJ is melléfog (megnemért!) mit várunk a "néptől"?
Miles :
Az a 36 tank lőni is tud ?